Podotherapie Zevenbergen
Sinds begin 2009 is Podotherapie Zevenbergen bij Fysiowave in het pand in Zevenbergen gevestigd, en vanaf november 2010 is de praktijk ook in Klundert aanwezig. Podotherapie Zevenbergen is een zelfstandige praktijk. Behandelingen worden uitgevoerd door eigenaresse Marieke de Ceuster, Linda Aarts en Petra van Santvoort. Wij verzoeken u voor het maken van een afspraak rechtstreeks contact op te nemen met de podotherapeuten zelf. Hieronder vindt u informatie wat podotherapie inhoudt en hoe u hen kunt bereiken:
Voeten: Ze brengen je overal, je staat erop en zorgen voor je evenwicht. Toch ziet bijna niemand ze staan… Pas als mensen zere voeten krijgen, zijn ze zich bewust van het feit dat de voeten een belangrijke functie vervullen in het dagelijks leven. Circa 70% van de Nederlanders krijgt te maken met voetklachten of voetgerelateerde klachten.
Podotherapie
Een podotherapeut is een paramedicus (net als een fysiotherapeut), en is gespecialiseerd in het behandelen van afwijkingen aan de voet, de tenen of de nagels. Hierbij worden vaak hulpmiddelen gebruikt die speciaal op maat worden gemaakt, zoals steunzolen of een orthese (teenstukje). Een scala aan behandelmethoden dus!
Podotherapeuten zijn op dit vakgebied de enige beroepsbeoefenaren met een HBO-opleiding en het enige wettelijke erkende ‘voetenberoep’ in Nederland.
Bij een podotherapeutisch onderzoek kijken we naar stands- of bewegingsafwijkingen van de voeten, maar ook naar de stand van de benen en soms de rug. Ook kijken we naar de afwijkingen aan de huid en/of nagels. Met de digitale voetscan wordt het lopen beoordeeld. Op de scan wordt zichtbaar hoe men de voet afwikkelt en waar zich de hoogste drukken onder de voet bevinden.
Na dit onderzoek bespreekt de podotherapeut met de patiënt de bevindingen en het behandelplan. Het behandelen gebeurt altijd in overleg met de patiënt.
Zolen
De meest bekende behandelmethode. Podotherapeutische zolen zijn soepele inlay’s voor in de normale confectieschoen. Zolen worden gebruikt bij verschillende (overbelastings)klachten in voeten, benen of rug. Ze compenseren of corrigeren stands- en functieafwijkingen van de voeten. Zolen worden individueel door ons op maat gemaakt, op grond van de gegevens die we uit ons onderzoek hebben verkregen.
Nagelproblemen
Nagelproblemen kunnen door de podotherapeut worden behandeld. Hierbij kunt u denken aan ingroeiende (ontstoken) nagels. Een rondgroeiende nagel kan recht groeien door middel van een nagelbeugel. Vaak wordt door behandeling een operatieve ingreep voorkomen. Doorgaans wordt de behandeling achteraf als niet erg pijnlijk ervaren.
Teenproblemen
Ter correctie van een afwijkende teenstand of ter bescherming van een pijnlijke plek op of tussen de tenen, kan er een siliconenorthese gemaakt worden. Prothesen worden toegepast ter vervanging van een ontbrekende teen. Prothesen en orthesen worden precies passend op de tenen gemaakt. Een juiste orthese mag nooit pijn doen of irriteren.
Huidproblemen
De podotherapeut behandelt problemen van bijvoorbeeld hardnekkige likdoorns of (diabetische) wonden. Ook (hardnekkige) wratten kunnen behandeld worden door middel van cryopen. Dit is een nieuwe techniek voor wratbehandeling. Er is een indicatie voor voetbehandelingen bij de podotherapeut, wanneer behandeling niet door een pedicure kan of mag worden uitgevoerd.
Voorlichting
Naast het behandelen van klachten en aanmeten van hulpmiddelen geeft, de podotherapeut adviezen, bijvoorbeeld preventieve advie¬zen, adviezen voor voethygiëne en voetverzorging. Ook schoenen spelen een belangrijke rol; als men alleen het gevolg behandeld is de kans groot dat u later nogmaals dezelfde klachten krijgt! De podotherapeut gaat dan ook altijd op zoek naar de oorzaak van de klachten.
De diabetische en reumatische voet
Een belangrijk gebied binnen de podotherapie is het behoud van de loopfunctie bij aandoeningen als diabetes en reuma. Reuma leidt vaak tot vervormingen van de voet, wat diverse problemen met zich mee brengt. Bij diabetes kan een verminderde doorbloeding en verminderd gevoel in de voeten een complicatie zijn. Dit vergroot het risico op wonden aan de voeten. Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in het preventief onderzoeken op de risicofactoren en het behandelen van risicovoeten. Ook wondbehandeling behoort tot de podotherapie.
Verwijzing naar de podotherapeut
Het is mogelijk om zonder verwijzing een afspraak te maken met de podotherapeut. Natuurlijk mag u ondanks de invoering van de ‘directe toegang’ nog steeds eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar het is dan niet meer verplicht. Wel blijft de huisarts een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. Zo zal de podotherapeut uw huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet op prijs stelt.
De kans bestaat dat uw zorgverzekeraar, ondanks de wetswijziging, wel een verwijsbrief nodig heeft. Hiervoor dient u zelf van tevoren de eigen polis te raadplegen.
Vergoeding door de zorgverzekering
Podotherapie zit in de meeste aanvullende zorgverzekeringen. Als u een bezoek gaat brengen aan de praktijk, is het verstandig om eerst na te gaan bij de zorgverzekeraar wat vergoed wordt. Dit kunt u vinden in de polisvoorwaarden. Let op: ‘podotherapie’ en ‘steunzolen’ staan vaak apart vermeld.
Meer informatie
- Veldkers 2, 4761 WG Zevenbergen
- Voorstraat 12a, 4791 HN Klundert
- telefoon 0168-700517
- klik hier voor online een afspraak te maken
www.podotherapiezevenbergen.nl
info@podotherapiezevenbergen.nl